Courtois, Morata brände straffar när Arsenal vann Community Shield

0
881
Arsenal vs. Chelsea Community Shield

FA Cup vinnarna Arsenal slog PL-mästarna Chelsea när de tog hem Community Shield på Wembley efter att Thibaut Courtois och Alvaro Morata missat efter straffavgörande.

Efter att både UEFA och FIFA testat straffsystemet ABBA internationellt blev Community Shield först med att testa systemet under gårdagens match på Wembley. Och lustigt nog fick matchen mellan de båda mästarklubbarna testa systemet i praktik i och med 1-1 vid full tid. Det blev Arsenal som till slut drog det längsta strået efter 4-2 (1-1). Detta innebar att Arsenal nu vunnit nio raka matcher i Wembleysammanhang, varav två via straffavgörande.

ABBA-systemet baseras på ett format som används i tie-break i tennis, där laget som startar straffläggning börjar i vanlig ordning med en straff, därefter skjuter det andra laget två straffar på raken, varefter det första laget lägger två raka straffar och så vidare.

Chelseas målvakt Courtois tog den andra straffen för Chelsea efter att Cahill och Walcott satt sina, men skjöt dessvärre högt över ribban. Därefter brände även nyförvärvet Morata sin straff.

Detta gav Arsenal initiativet och Alex Oxlade-Chamberlain förvaltade sin chans innan fram till 2-1 för the Gunners, innan Olivier Giroud kunde fälla avgörandet.

Arsenal firade stort medan Chelsea tittade på, precis på samma sätt som i maj då the Gunners slog dem i FA Cup finalen – matchen var spelmässigt ungefär lika jämn då som i gårdagens match.

Victor Moses första mål i andra halvlek gav Chelsea en ledning som stod sig till de tio sista minutrarna då Sead Kolasinacs nickmål innebar 1-1. Båda målen kom efter två solklara defensiva misstag.

Gunners avgörande kom strax efter att Pedro blivit utvisad efter en stämpling av Mohamed Elneny, men var ytterst välförtjänt efter att Arsenal haft flera bud – inte minst en stolpträff av nyförvärvet Alexandre Lacazette i första halvlek.

Arsenal’s Alexis Sanchez var närvarande som åskadare, vilket även Chelseas Eden Hazard var. Diego Costa var inte ens närvarande på Wembley.

Contes byte till 3-4-3 från september förra årets svidande PL-match mot just Arsenal, fick se en vinstsvit på 13 matcher bruten. Anmärkningsvärt var hur Arsenal lyckades attackera och bryta upp Chelseaförsvaret tack vare sina snabb spelvändningar.

Alex Iwobis direktlöpning tvingade Courtois att vara alert, medan Danny Welbeck fortsatte mot målvakten, som inte kunde göra mycket på mer än tacka stolpen efter Lacazettes starka avslutning som studsade utåt.

Per Mertesacker var tvungen att lämna efter 30 minuter, som fick en armbåge av Gary Cahill i Arsenals straffområde. Ersättare blev en Arsenals friska nyförvärv i sommar, Kolasinac.

Chelseas första farliga målchanse kom från kontringsspelaren Pedro – som bar en ansiktsmask efter en ansiktsskada han fått under förra månadens vänskapsmatcher i Beijing – och satte press på the Gunner. Petr Cech hade dock inga problem med skottet.

Chelsea tog tidigt ledningen bara några minuter efter starten av andra halvlek. Granit Xhaka boxade ut Cesc Fabregas vinklade hörna och Cahill mötte bollen utkanten av straffområdet. Cahill nickade vidare bollen in i straffområdet där Moses fanns. Han behövde bara en nedtagning med bröstet och därefter var 1-0 för Chelsea ett faktum efter ett vackert avslut.

Elneny fick Courtois att rädda en svår boll från högeryttern då Arsenal tryckte på för att utjämna.

Courtois blev del av ännu fler händelser igen när han på ett alldeles enastående sätt fullt utsträckt räddade ett långskott från Granit Xhaka.

Pedro fick sitt andra gula kort, och blev därmed utvisad, då han stämplade Eleneny. Arsenal kunde sedan göra mål direkt på frisparken som blev en inspelning till Kolasinac som omarkerad kunde nicka in bollen.

Morata vara nära i slutminuten, men matchen avgjordes alltså till slut via straffar där Arsenal blev söndagens hjältare och stolta vinnare av det första engelska mästerskapet för säsongen.