Sammanfattning av PL-veckan – Omgång 11

0
1010
Liverpool segerjubel

Vi sammanfattar ännu en häftig Premier League-omgång som bland annat innehöll mål-explosioner, ett glödhett derby, utklassningar och efterlängtade segrar. Allt detta resulterade i nya serieledare och rörelse i bottenskiktet av tabellen.

Burnley – Crystal Palace 3-2

Burnley fick både första och sista ordet när man tog emot Crystal Palace på hemmaplan, Sam Vokes inledde målskyttet redan i den andra minuten när hemmalaget tog ledningen med 1-0. Ungefär en kvart in i matchen skulle de även dubbla sin ledning genom islänningen Johann Berg Gudmunsson som gjorde sitt första Premier League-mål någonsin.

Men i andra halvleken tog sig bortalaget i kragen och fixade både 1-2 och till slut även 2-2, många trodde nog att matchen gick mot ett oavgjort resultat – men återigen skulle hemmafansen på Turf Moor få uppleva en dramatisk avslutning. En snabb spelomställning som avslutades med att Ashley Barnes skickade upp segermålet i nättaket gav hemmstarka Burnley alla tre poäng.

Mål, Burnley: Sam Vokes, Johann Berg Gudmundsson, Ashley Barnes

Mål, Crystal Palace: Connor Wickham, Christian Benteke

Bournemouth – Sunderland 1-2

När Bournemouth tog emot Sunderland på hemmaplan hade bortalaget som bekant ännu inte vunnit någon match i ligan, men den som väntar på något gott – trots att de spelade större delen av den andra halvleken med 10 man lyckades alltså Sunderland äntligen kriga till sig säsongens första trepoängare.

David Moyes, som följde sitt lag från läktaren, fick se hemmalaget göra 1-0 redan i den 10e minuten. Men efter cirka halvtimmens spel kunde nyförvärvet Victor Anichebe göra sitt första mål för klubben när han tryckte in kvitteringen. Trots att Sunderland efter en timmes spel alltså decimerades till 10 man när Steven Pienaar blev utvisad kunde man genom en straff ta ledningen med 2-1 och sedan hålla undan. En efterlängtad och viktig seger för David Moyes gäng.

Mål, Bournemouth: Dan Gosling

Mål, Sunderland: Victor Anichebe, Jermain Defoe

Manchester City – Middlesbrough 1-1

När Manchester City tog emot nykomlingarna Middlesbrough på hemmaplan väntade nog de flesta sig sedvanlig överkörning – som vi nästan vant oss vid när mindre namnkunniga lag kommer för att besöka Etihad. Men Middlesbrough skulle inte lägga sig platta, de kämpade, höll emot och skulle så småningom också få utdelning.

Hemmalaget dominerade den första halvleken, men det skulle dröja ända till den 43e minuten innan Sergio Agüero, på passning av Kevin De Bruyne, kunde sätta öppningsmålet. Sedan skulle det dröja ända till stopptid innan nästa mål kom och då var det något överraskande bortalaget som slog till – klockan tickade upp mot 91 minuter när holländaren Marten de Roon mötte ett inlägg med pannan och nickade in 1-1, vilket också blev slutresultatet.

Mål, Manchester City: Sergio Agüero

Mål, Middlesbrough: Marten de Roon

West Ham – Stoke 1-1

West Ham tog emot Stoke på hemmaplan och det matchen skulle visa sig bli en jämn kamp. Det skulle dröja till andra halvlek innan det första målet föll på Olympiastadion i London, efter en hörna kunde Dimitri Payet skicka in en boll i straffområdet som möttes av Michail Antonio, innan bollen landade i nät ändrade den dock bana genom Glenn Whelan och målet fick bokföras som ett självmål.

Tio minuter senare skulle dock Stoke få ett mål mer eller mindre till skänks, West Ham-målvakten Adrian kom utrusande, men Jonathan Walters hann före och petade bollen förbi målvakten, vilket gjorde att Bojan, som befann sig i straffområdet, kunde skjuta in kvitteringen i öppet mål.

Mål, West Ham: Glen Whelan (självmål)

Mål, Stoke: Bojan

Chelsea – Everton 5-0

Everton gästade Chelsea i lördagens sena match och hemmalaget, som sett ruskigt bra ut den senaste tiden, skulle fortsätta på den inslagna banan trots att det var ett lag av Evertons dignitet som stod som motståndare.

Innan halvtid hade Eden Hazard, Marcos Alonso och Diego Costa sett till att hemmalaget kunde gå till pausvila med en bekväm 3-0-ledning. I andra halvleken kunde Eden Hazard sätta sitt andra mål för kvällen, innan Pedro avslutade målkavalkaden med att göra 5-0 i den 65e minuten. En total överkörning och fortsätter Chelsea så här blir de svårstoppade denna säsong, 16-0 i målskillnad på de fem senaste matcherna!

Mål, Chelsea: Eden Hazard, Marcos Alonso, Diego Costa, Pedro

Arsenal – Tottenham 1-1

Söndagens Premier League-matcher startade med en riktig smällkaramell i from av London-derby mellan Arsenal och Tottenham. Inför fullsatta läktare på Emirates stadium utspelades en som vanligt riktigt tuff batalj mellan de två rivalerna. Precis innan halvtid skulle dock hemmalaget få utdelning, en frispark av Mesut Özil nickades i eget mål av Tottenhams Kevin Wimmer och 1-0 var resultatet i paus.

Det dröjde dock bara sex minuter av den andra halvleken innan Tottenham kunde skjuta sig tillbaka in i matchen – en straff förvaltades väl av skyttekungen Harry Kane som skickade in 1-1. Ett resultat som stod sig matchen ut när de två lagen broderligt delade på poängen i London-derbyt.

Mål, Arsenal: Kevin Wimmer (självmål)

Mål, Tottenham: Harry Kane

Hull City – Southampton 2-1

Hull tog emot Southampton på hemmaplan och tog en efterlängtad seger – deras första sedan den 20 augusti. Det var dock gästerna som var mest på hugget i första halvlek och redan efter sex minuter kunde Charlie Austin sätta 1-0 till Southampton från straffpunkten.

I andra halvlek vaknade dock hemmalaget till liv och det krävdes in mer än två minuter för dem att både kvittera och ta ledningen. Robert Snodgrass sköt in 1-1 efter 61 minuter och samme Snodgrass tog frisparken som lagkaptenen Michael Dawson nickade in till 2-1 i den 63e minuten. Efter sex raka förluster kom alltså äntligen en ny trepoängare för Hull.

Mål, Hull City: Robert Snodgrass, Michael Dawson

Mål, Southampton: Charlie Austin

Liverpool – Watford 6-1

Liverpool tog emot Watford på hemmaplan och vilken uppvisning det blev – återigen verkade allt stämma i offensiven när spelare som Firmino, Coutinho och Mané hade fullständig lekstuga. 3-0 i halvtid rann sedan iväg och blev hela 6-1 när domaren blåste av tillställningen på Anfield.

Mané noterades för två mål, Philippe Coutinho för ett mål och en assist, Roberto Firmino ansågs vara matchens lirare med ett mål och två assist. Vinsten gör att Liverpool nu toppar ligan på 26 inspelade poäng, för första gången under managern Jürgen Klopp.

Mål, Liverpool: Sadio Mané, Philippe Coutinho, Emre Can, Roberto Firmino, Georginio Wijnaldum

Mål, Watford: Daryl Janmaat

Swansea – Manchester United 1-3

Manchester United reste till Swansea i hopp om att vända den negativa trend laget befunnit sig i den senaste tiden. Så skulle även bli fallet, efter en lyckad första halvlek som innehöll tre United-mål kunde de till slut hålla undan och vinna matchen med 3-1.

Paul Pogba öppnade målskyttet redan efter femton minuter med ett riktigt vackert mål, på helvolley bombade mittfältaren upp bollen krysset. Zlatan Ibrahimovic ville inte vara sämre och bröt en lång måltorka med att sätta både 2-0 och 3-0 innan halvtidsvilan. Mike van der Hoorn reducerade för Swansea i den 69e minuten, men United kunde hålla ifrån och åka hem med alla tre poäng.

Mål, Swansea: Mike van der Hoorn

Mål, Manchester United: Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic

Leicester – West Bromwich 1-2

När West Bromwich besökte Leicester på söndagskvällen såg de till att bryta hemmalagets svit på 20 raka hemmamatcher utan förlust, då bortalaget till slut kunde vinna med 2-1. Efter en mållös första halvlek öppnades den andra halvleken desto mer explosivt – James Morrison nickade in 1-0 till gästerna, men bara minuter efteråt kunde Islam Slimani kvittera till 1-1 för hemmalaget Leicester.

Det var dock bortalaget och Matt Phillips som skulle få det sista ordet, i den 72 minuten kunde mittfältaren kyligt chippa över den utrusande Leicester-målvakten Ron-Robert Zieler och fastställa slutresultatet 1-2.

Mål, Leicester: Islam Slimani

Mål, West Bromwich: James Morrison, Matt Phillips