Sammanfattning omgång 21

0
1077
Delle Alli vinner mot Chelsea.

Det blev de klara segrarnas omgång, där flertalet lag gled iväg med segersiffrorna. Tottenham imponerade särskilt mycket i matchen mot West Bromwich tillsammans med Everton som överraskade mot Manchester City. Dessutom en omgång i lagandans tecken då både Chelsea och West Ham vann enkelt, trots problemen med en bråkande Diego Costa och en strejkande Dimitri Payet. Även problembarnet Joey Barton är tillbaka i Premier League, vilket han firade med ett mål. Och på Goodison Park fick vi uppleva ett genombrott av blott 18-årige Tom Davies.

Tottenham – West Bromwich Albion 4-0

En makalös uppvisning från början till slut av Tottenham. Firma Harry Kane och Dele Alli slog det gnistor om, men hela laget spelade lysande. Harry Kanes tre mål gav dessutom extra krydda på tillställningen för Spurs-fansen. Kan Maurico Pochettinos mannar fortsätta på samma sätt, så utmanar man om ligatiteln.

Normalt sett svårspelade West Bromwich fick se sig överkörda, men Tony Pulis lär inte vara särskilt sorgsen för det. För WBA handlar det om att vinna matcher mot lagen på den undre halvan i syfte att säkra en plats på den övre delen av ligatabellen.

Mål, Tottenham: Harry Kane (3), Gareth McAuley (självmål)

Burnley FC – Southampton FC 1-0

Turf Moor är Burnleys borg. Det är där de tar sina poäng och offret denna gång blev Southampton. Gamle Joey Barton gör det avgörande målet i sin come back för The Clarets, efter att den gamle bråkstakens kontrakt sagts upp av Rangers FC.

Southampton gjorde vad de kunde och satte bra press inledningsvis, men Burnleys målvakt Tom Heaton är nästan omöjlig att överlista och The Saints har inte riktigt flytet just ju. Risken är nu uppenbar att de dras ned i bottenträsket.

Mål, Burnley: Joey Barton

Hull City – AFC Bournemouth 3-1

Problemklubben Hull hade sin nye manager Marco Silva på plats och starten kunde inte bli bättre med en övertygande seger mot succélaget Bournemouth. Abel Hernandez stod för två baljor och efter ett självmål i den 62:a minuten så var 3-1-segern i hamn.

Det började enligt plan för Eddie Howes Bournemouth i och med ledningen av Junior Stanislas. Men denna gång fick de se sig utmanövrerade av tokmotiverade Hull. Sjunker ned till trettonde plats och det står fortfarande och väger huruvida de aspirerar på över halvan eller kommer att dras in i bottenstriden.

Mål, Hull: Abel Hernandez (2), Tyrone Mings (självmål)

Sunderland – Stoke City 1-3

Stoke gick på knock och efter 34 minuter står det 3-0 till bortalaget. Marko Arnautovic har då nätat två gånger och den gänglige Peter Crouch stod för det tredje målet i vad som nog ändå får ses som en oerhört svag målvaktsinsats. Oberäkneliga Stoke fortsätter att överraska, denna gång åt det positiva hållet.

Jermain Defoe reducerar redan i slutet av första halvlek, men då har redan stora delar av den extremt besvikna publiken börjat lämna arenan. En usel insats av Sunderland, vilket sätter lite frågetecken bakom det faktum att The Black Cats börjat räta upp sin säsong.

Mål, Stoke: Marko Arnautovic (2), Peter Crouch

Swansea – Arsenal 0-4

Det sprakade inte om Arsenal, men det räckte ändå gott och väl för att köra över Swansea. Två självmål bidrog till att segern blev så komfortabel. Olivier Giroud fortsätter att göra mål och även Alexis Sanchez fick sätta en boll i nät, bara för att se riktigt sur ut när han blev utbytt.

Swanseas nye manager Paul Clement har onekligen en del att ta tag i. Frågan är om han får den tid som behövs, då ledningen verkar vara rätt så pigga på att sparka sina managers. Swansea är för närvarande det absolut svagaste laget i ligan.

Mål, Arsenal: Olivier Giroud, Jack Cork (självmål), Kyle Naughton (självmål), Alexis Sanchez

Watford – Middlesbrough 0-0

Oberäkneliga Watford får en poäng hemma mot svårspelade Middlesbrough. Den tionde december besegrades Everton med 3-2, därefter har det gått tyngre med endast oavgjort mot svaga Crystal Palace som höjdpunkt. Dessutom förlust mot Sunderland. Det drar ihop sig till bottenstrid för ett lag där det finns rätt så många bra spelare.

Boro kommer nog under hela säsongen att kämpa för att inte hamna under strecket. Vettig trupp, bra spel stundtals, men de kan lika gärna förlora som vinna och det får inte bli för mycket stolpe ut. Mot Watford höll man dock ställningarna och fick med sig en viktig poäng.

West Ham – Crystal Palace 3-0

Allt före matchen handlade om Dimitri Payet. Den strejkande stjärnan som sviker lagkompisar och fans. Matchen blev dock en manifestation i laganda och i den 68:e minuten gör Sofiane Feghouli det första målet och i den 86:e minuten står det 3-0, där det andra målet av Andy Carroll var magiskt vackert.

Sam Allardyce verkar ha en del att göra för att få fart på Crystal Palace och starten har knappast varit särskilt uppmuntrande. Att släppa in tre mål under andra halvan av andra halvlek är inget som Big Sams lag brukar göra.

Mål, West Ham: Sofiane Feghouli, Andy Carroll, Manuel Lanzini

Leicester – Chelsea 0-3

Ingen Diego Costa i truppen och frågan var hur Chelsea skulle tackla detta faktum. Svaret kom redan efter sex minuter då Marcos Alonso gav klubben från de finare delarna av London ledningen. Alonso skulle sedan göra ytterligare ett mål i andra halvlek, medan Pedro avslutade kvällen och en relativt behaglig seger.

Leicester är verkligen inte bra i ligaspelet. Trots att man tog sig vidare i FA-cupen efter en vändning mot Everton senast, så lyckas man inte omvandla detta till något positivt i ligaspelet och ger istället Chelsea en lätt resa. Nu gäller det att hålla i för att inte hamna under strecket.

Mål, Chelsea: Marco Alonso (2), Pedro

Everton FC – Manchester City 4-0

Ute ur båda cuperna och medvetna om att de nog inte kan bli bättre än sjua, ändå lyckades The Toffees tända till rejält mot Manchester City. Med passion tog man sig an City och undan för undan bryter man ned storstjärnorna. I slutet blir det lite väl enkelt, men den 18-årige mittfältaren Tom Davies gör ett vackert mål som han själv bygger upp genom att ta sig förbi tre Chelsea-spelare och sedan på pass från Ross Barkley chippa in 3-0. Även debutanten Ademola Lookman fick göra mål under de få minuter han var inne.

City var inte bra. De lyckades inte alls luckra upp Evertons försvar och med ett eget försvarsspel under all kritik så rann det iväg. Pep Guardiola satt långa stunder med tom blick på bänken och nu är nog chansen till ligatiteln helt borta.

Mål, Everton: Romelu Lukaku, Kevin Mirallas, Tom Davies, Ademola Lookman

Manchester United – Liverpool 1-1

Passion och kamp. Precis som det ska vara i en match mellan de två storheterna i engelsk fotboll, där United förde spelet i första, men inte fick så mycket ut av det då Liverpool pressade riktigt bra. Istället tar Paul Pogba bollen med handen i eget straffområde, vilket resulterar i en straff som James Milner sätter kassaskåpssäkert.

I andra halvlek blir United mer direkta i sitt spel, vilket verkar funka bättre och efter mycket vilja och arbete kvitterar Zlatan Ibrahimovic med en påpasslig nick. Oavgjort var nog ett resultat båda lagen ville undvika, men ändå både rättvist och rimligt.

Mål, Manchester U: Zlatan Ibrahimovic

Mål, Liverpool: James Milner (straff)